Alles over elektrisch varen

Hoe werkt elektrisch varen?
Voordat u vertrekt, zorgen wij ervoor dat de accu’s nagenoeg vol geladen zijn, 90-100%. U kunt daarna zelf de accu’s weer opladen door de zonnepanelen, het laden aan een laadpaal of het automatisch opladen via de fluisterstille generator. †
Elektrisch varen is verder te vergelijken met een diesel- of benzine boot.† Uiteraard is het grote voordeel dat u nu stil en schoon kunt varen!

Hoe lang kan ik elektrisch varen?
Bij volle accu’s kunt u ongeveer 3 uur elektrisch varen*, zonder gebruik te maken van hulpmiddelen. Zodra het accuverbruik onder de 50% komt, wordt automatisch de fossielvrije en fluisterstille generator ingeschakeld om de boot van voldoende stroom te voorzien. 
U heeft dus de mogelijkheid om onbeperkt te kunnen varen.
Accu’s kunt u bijladen in havens door heel Friesland en dit kost ongeveer 4 tot 8 uur. ’s avonds gaat u aan de stroom liggen in een haven en in de ochtend heeft u weer volle accu’s. En slaapt u een nacht niet in een haven en laadt u dus een nacht niet bij? Geen probleem: de generator voorziet de boot van voldoende stroom om zorgeloos verder te kunnen varen.

Wat is een fossiel vrije, fluisterstille generator?
De fluisterstille fossiel vrije generator genereert stroom voor de accu’s.  De generator zal de elektriciteit aanvullen, zodra deze op begint te raken. Zo hoeft u niet per se op zoek naar laadpalen en kunt u zonder stress blijven genieten van uw vaarvakantie. 
Het laden van de generator staat gelijk aan het stroomverbruik bij varen op eco stand. Het enige verschil is dat de generator fossielvrije diesel verbruikt. Dit geeft u de mogelijkheid om onbeperkt te kunnen varen. Daarnaast is fossiel vrije diesel een stuk schoner dan normale diesel!

Snelheden
Een elektrische boot vaart ongeveer 5 km per uur in de ECO stand. De maximale snelheid is 7,5 km per uur en deze kunt u bereiken door de ‘boost” knop te gebruiken.
Het is echter op de meeste plekken niet toegestaan om sneller te varen dan 6km per uur, dus de ECO stand is perfect.

* Houdt u er rekening mee dat deze vaartijd indicatief is en mede afhankelijk van het overige verbruik aan boord. Indien u gaat koken, de oven gebruikt of de kachel aanheeft, dan zal deze vaartijd korter zijn. Als u elektrisch rijdt, dan bent u dat gewend, maar voor de niet elektrische rijders is het goed om hierop bedacht te zijn.